Direkt från jorden till din hand

Nissebo Trädgård är ett mycket litet nystartat företag som består av mig, Åsa Gillgren med god hjälp av man, släkt och vänner.

Den ursprungliga tanken var att odla ekologiska grönsaker för leverans till caféer, restauranger, skolor och äldreboende mm. Då hade jag tänkt odla allt på Nissebo, där vi bor. Därav namnet på företaget.

Av en slump fick jag i november 2017 höra att Kristinehamns kommun sökte entreprenörer till Gustafsviks Herrgårdspark och då började en annan idé så smått att utforma sig. Jag ville sälja grönsaker och snittblommor direkt från landet till kunden. Pinfärskt och utan svinn.

Efter några nervösa, nagelbitande månader fick vi i slutet av februari 2018 klartecken att sätta igång  och lyckan var stor!

I slutet av april och början av maj anlade jag och min man det som nu är köksträdgården på Gustafsvik. Det enda vi behövde göra med den fina jorden var att gödsla och hästgödsel var inga problem att få tag på med  två stall så nära inpå.

Här har jag odlat på friland enligt ekologiska principer, det vill säga helt utan gifter och konstgödsel, och de första två åren har jag sålt till cafe't och till de besökare som kommit till herrgården. 

Tyvärr är det lite för dålig lönsamhet i att sälja till besökare, eftersom det sker i så liten skala, och jag måste fundera på hur jag ska utforma den verksamheten i fortsättningen.

Jag har även tagit hand om den historiska trädgården på uppdrag av Kristinehamns kommun.

Det var en dröm som gick i uppfyllelse och jag är så glad och hedrad över att fått vara delaktig i att väcka liv i den här fantastiska och speciella platsen igen.